TEB Mimarlık

İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Yapısı

  • Tip: Eğitim Yapısı

  • İşveren: İstanbul Üniversitesi

  • Yapı Toplam Alanı: 23.000 m²

  • Konum: Vezneciler, İstanbul / Türkiye

  • Proje Ekibi: F. Türköz Haznedar, M. Ebru Erdönmez, Burak Haznedar, Müge Özden, S. İlkay Kaya, Ufuk Demirgüç, Betül Yılmaz, Rabia Ucay, Gamze Yıldırım, C. Mustafa Çetindaş, Didem Nur Kurt

  • Fotoğraflar: M. Tolga Akbulut

Vezneciler Caddesi Perspektifi (Fotoğraf: M. Tolga Akbulut)

İstanbul Vezneciler’de bulunan İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Yapısı bünyesinde İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nden bölümler barındırmaktadır. Yapı güneyde yoğun bir yaya ve araç trafiğine sahip olan Şehzadebaşı Caddesi ve Vezneciler Caddesi, doğuda Bozdoğan Kemeri Caddesi, batıda Süleymaniye Caddesi ile çevrelenmiştir. Kuzey yönünde ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu ve İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi ile aynı yapı adasını paylaşmaktadır.

Sosyal Kullanım Alanları - Şehzadebaşı Camii Yönü Perspektifi (Fotoğraf: M. Tolga Akbulut)

Yapı, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi ve çevresinde konumlanmış olan, bir açık kampüs olarak nitelendirilebilecek alanda yer alan İstanbul Üniversitesi yapı ve kullanım alanlarının Fatih-Vezneciler-Beyazıt aksı ile güçlü bir temas noktası olarak değerlendirilebilir. Vezneciler Metro İstasyonu ve İETT Vezneciler otobüs ana durakları ile komşuluğu ve bu toplu ulaşım sistemlerinin Süleymaniye bölgesi ve Beyazıt Meydanı ile olan etkileşimi yapı ve çevresinin aktif olarak kullanılan bir yaya ağının içerisinde olmasını sağlamaktadır. Bu yoğunluk Şehzadebaşı Caddesi ve Vezneciler Caddesi boyunca süregelen bitişik nizam yapılaşma ile oluşturulmuş kentsel alandaki yegâne boşluk olarak göze çarpan Vezneciler Metro İstasyonu meydanının önemini artırmakta, yapısal yönelimin de bu doğrultuda ele alınabilmesini mümkün kılmaktadır.

Süleymaniye Caddesi Komşuluk İlişkileri (Fotoğraf: M. Tolga Akbulut)

Üniversitenin ihtiyaç duyduğu yapı programı ile bölge verileri birlikte ele alındığında Şehzadebaşı Camii doğrultusunda değerlendirilen ana yönelim ile 23.000 m² toplam inşaat alanına sahip olan İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Yapısı çevresel morfolojik etütler doğrultusunda parçalı bir kitle sistematiği üzerinden ele alınmıştır. Bu sebeple, bölgede sıklıkla görülen ahşap ve kagir sisteme sahip yapılar ile bu yapıların kitle oranları incelenmiş, mevcut yapı stokunda tekrarları görülen cephe ve kitle oranları üzerinden İstanbul Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren sahip olduğu yenilikçi tasarım yaklaşımı doğrultusunda tarihi çevrede yer alan Eğitim ve Araştırma Yapısı yenilikçi malzeme kullanımları ile ortaya konulmuştur. 

3 bodrum kat, zemin kat ve son katı geri çekilerek oluşturulmuş 3 normal kata sahip olan Eğitim ve Araştırma Yapısı kapsamında yer verilen, 3 farklı fakültenin öğrencileri tarafından yoğun olarak kullanılacak olan derslikler, amfiler, çalışma mekânları ve sosyal alanlar farklı kotlardan çevresi ile hemzemin şekilde bağlanabilecek açık kullanım alanlarına sahip kotlarda ele alınmıştır. Araştırmacıların kullanımında olacak çeşitli büyüklükteki laboratuvar alanlarına, öğretim üye odalarına ve idari mekânlara ise üst katlarda yer verilmiştir.

Diş Hekimliği Fakültesi’nin hasta kullanımına da açık olması sebebiyle ortaya çıkan kullanıcı çeşitliliği düşünüldüğünde yapı girişleri farklı yönlerden ve farklı kotlardan yapılacak şekilde ele alınmıştır. Batı yönünde Süleymaniye Caddesi üzerinde, cadde kotunda yer alan ve caddeden düz ayak kullanılabilen Su Bilimleri Fakültesi girişi -7.20 yapı kotunda yer almakta ve fakülte öğrenci ve akademisyenlerinin kendi kullanımlarındaki yapı bloğuna erişimini bu giriş üzerinden sağlamaktadır. Diş Hekimliği Fakültesi hasta girişi, hasta kullanımına açık olan -3.60 yapı kotunda, güney yönündeki Vezneciler Caddesi tarafından kullanılacak şekilde ve toplu taşıma duraklarına yakın olarak konumlanmıştır. Fen Fakültesi girişi ve Diş Hekimliği Fakültesi akademik girişi ise doğu tarafındaki Bozdoğan Kemeri Caddesi üzerinde ve ±0.00 yapı kotundan yapılacak şekilde oluşturulmuştur.

Kullanıcı yoğunluğunun yapı omurgasında etkisi galeri boşlukları oluşturularak hafifletilmiş, ana sirkülasyon alanları galeri boşlukları ile ilişkilendirilmiştir. Yanı sıra, yapının farklı kotlarında, açık ve yarı-açık kullanım alanları oluşturulmuştur. ±0.00, +3.60 ve +10.80 kotlarında yer alan açık kullanım alanları bu katlardaki yoğun kullanım için birer sosyal alan ve dinlenme alanı olarak düzenlenmiştir. ±0.00 kotunda yer alan kantin ise yapı çevresindeki farklı kotlara da erişimin sağlanabildiği açık ve yarı-açık kullanım alanları ile birlikte ele alınmıştır. Yapısal boşluk olarak değerlendirilen orta avlu da ±0.00 kotuyla -3.60 kotunu birbirine bağlayan ve özellikle öğrencilerin yoğun kullanımını yönlendirecek bir sosyal kullanım alanı olarak öne çıkmaktadır.

Projeye Ait Görseller

Copyright © Tüm Hakları Saklıdır.

TEB Mimarlık’ın yazılı izni olmadan ilgili içeriğin tümü veya bir kısmı işlenemez, kopyalanamaz, iletilemez, yayılamaz, dağıtılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, kullanılamaz.