TEB Mimarlık

Hamidiye Etfal Sağlık Merkezi, Çocuk ve Sağlık Bilimleri Parkı

  • Tip: Sağlık Yapıları, Eski Eser Çalışmaları, Kentsel Tasarım

  • İşveren: İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü

  • Toplam Alan: 100.900 m²

  • Konum: Şişli, İstanbul / Türkiye

  • Proje Ekibi: Burak Haznedar, F. Türköz Haznedar, M. Ebru Erdönmez, C. Mustafa Çetindaş, Rabia Ucay, Betül Yılmaz

II. Abdülhamid tarafından yapım talimatı verilen Hamidiye Etfal Hastahane-i Âlisi 41 haftalık yapım sürecinin ardından 5 Haziran 1899 günü çocuklara ve kadınlara hizmet vermek üzere açılmıştır. Deniz seviyesinden 120 metre yükseklikte eğimli bir arazide kurulan hastanede sağlık alanında ülkemizde ilk kez kızıl ve kuşpalazı serumları ile çiçek aşısı üretimi özel niteliklere sahip laboratuvarlarda yapılmıştır. 

Hamidiye Etfal Hastahane-i Âlisi - 1899 Yılı Genel Perspektifi (Kaynak: Nuran Yıldırım, Hastane Tarihimizde Bir Kutup Yıldızı - Hamidiye Etfal Hastanesi)

Hamidiye Etfal Hastahane-i Âlisi - 1899 Yılı Genel Perspektifi (Kaynak: Nuran Yıldırım, Hastane Tarihimizde Bir Kutup Yıldızı - Hamidiye Etfal Hastanesi)

Sağlık alanında dönemin uluslararası standartlarını yakından takip eden hastane her türlü modern cihazla donatılmış çok sayıda laboratuvarıyla birlikte ülkemizde sağlık alanında birçok ilkin de öncüsü olmuştur. Hamidiye Etfal Hastahane-i Âlisi ülkemizdeki ilk çocuk hastanesidir. Kadın hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar, bakteriyoloji laboratuvarı ve kimyahane ile öncü olmuştur. İlk kez stetoskop kullanılmıştır. Kaloriferle ısıtılan ilk hastanedir. İlk defa röntgen ışınları ile kanser tedavisi gerçekleştirilmiştir. İlk çocuk sanatoryumu burada faaliyete geçmiştir. Serum üretilebilmesi ve günlük taze süt gibi ihtiyaçların karşılanması için hayvan laboratuvarı barındıran ilk hastanedir. Uzman yetiştiren ilk kamu hastanesidir.

Miralay Doktor İbrahim Bey’in nezaretinde saray mimarlarından Frans Niebermann tarafından tasarlanan hastane bir süre üniversite hastanesi olarak da hizmet vermiş, 1968 yılında saat kulesi ve mescidi hariç yıkılmıştır.

Hamidiye Etfal Hastanesi, II. Abdülhamid tarafından 1899 yılında yaptırılmış olan aslına uygun olarak restore edilerek “Hamidiye Etfal Sağlık Merkezi, Çocuk ve Sağlık Bilimleri Parkı” ortaya çıkarılacaktır. Kompleks bünyesinde sergi ve anlatımların yapılacağı Müze, Çocuk ve Sağlık Bilimleri Parkı, Bilim Merkezi, Çocuk Çiftliği ve Etkinlik Alanları gibi kamusal kullanımlara yer verilmiştir.

Hamidiye Etfal Sağlık Merkezi, Çocuk ve Sağlık Bilimleri Parkı Vaziyet Planı

Hamidiye Etfal Sağlık Merkezi, Çocuk ve Sağlık Bilimleri Parkı Vaziyet Planı

Müze ile ilişkili olan Bilim Merkezi içerisinde 3 boyutlu sergi alanları, interaktif sergi alanları, ameliyathane simülasyon alanları, çocuk-sağlık etkileşim alanları, araştırma birimleri, çocuk sağlığı kitaplığı, uygulama, dinlenme ve etkinlik alanları yer alacaktır. Arazideki eğimden de faydalanarak 2500 araç kapasiteli açık ve kapalı otopark alanına yer verilmiştir.

40.600 m² oturum alanına sahip hastane kompleksi bünyesinde Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Enstitüsü, Çocuk Hemşireliği Yüksekokulu, Derslikler ve Çocuk Sağlığı Araştırmaları Kütüphanesi gibi eğitim ve araştırma merkezleri oluşturulmuş, bu merkezler Çocuk Polikliniği, Çocuk Acil Servisi ve Yatan Hasta Birimleri ile birlikte ele alınmıştır. Bununla birlikte, çocuk kanser hastalarının tedavilerinde belirli sürelerde Hamidiye Etfal Sağlık Merkezi, Çocuk ve Sağlık Bilimleri Parkı’ndan faydalanmaları sağlanarak ortamın ve diğer çocuklarla etkileşimlerinin tedavilerine olumlu yönde ivme kazandırılması amaçlanacaktır. Bu nedenle kompleks kapsamında ziyaretçi çocuk ve ailelerinin kalabileceği bir misafirhane de yer almaktadır.

Projeye Ait Görseller 

Copyright © Tüm Hakları Saklıdır.

TEB Mimarlık’ın yazılı izni olmadan ilgili içeriğin tümü veya bir kısmı işlenemez, kopyalanamaz, iletilemez, yayılamaz, dağıtılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, kullanılamaz.